2019. január 16., szerda

Chira Sándor görög katolikus teológiai tanár, titokban felszentelt püspök

Büszkék vagyunk rá!
122 éve Irkócon 1897. január 17-én született Chira Sándor görög katolikus teológiai tanár, titokban felszentelt püspök.
Édesapja Chira Kornél Irkócon volt görög katolikus parókus, lelkész. Alapiskoláit helyben, középiskolai tanulmányait Máramarosszigeten végezte.

Teológiát a budapesti Központi Papnevelő Intézetben tanult. 1920. december 20-án Papp Antal munkácsi püspök nőtlenként szentelte pappá. Kiválóan, irodalmi szinten beszélt magyarul.
Első munkahelye a munkácsi görög katolikus püspökség volt. Két évet levéltáros és iktató, majd szülőfalujába helyezték parókusnak.
Sándor atyát 1924-ben irányították Ungvárra teológiai tanárnak. Több feladatot is betöltött az évek során. Volt a szeminárium spirituálisa, rektora, az egyháztörténet- és kánonjog-tanára. A püspöki konzisztórium tanácsosa, pápai káplán, kanonok, erkölcstant és lelkipásztori teológiát tanított. 1943-tól pápai prelátus.
A szovjet csapatok 1944 szeptemberi bevonulásakor Boldog Romzsa Tódor - előzetes pápai engedéllyel, a szükség helyzet miatt, Orosz Péter mellett - püspökké szentelte.
A görög katolikus egyház felszámolása után paptársai többségével egyetértve nem volt hajlandó áttérni az ortodox egyházba. Ezért 1949-ben letartóztatták. Kijevben 25 év szabadságvesztésre és vagyon elkobzásra ítélték.
Büntetését 1949-56 között tölti Tajset, Irkutszki terület munkatáboraiban. Főként szénbányákban és építkezéseken robotált.
1956-ban szabadlábra helyezték. Ekkor a szülőfalujába ment. Ott mint titkos püspök végzett szertartásokat. Többek között papokat is szentelt.
Néhány hónap után ismét letartóztatták és a kazahsztáni Karagandába hurcoltak. Itt a szintén száműzött németek, lengyelek, litvánok, lettek és ukránok titkos lelkipásztora.
Miután 1977-ben bejegyezték a karagandai római katolikus plébániát, ő segédlelkészi státuszba került.
Többször látogatott rövid időre Kárpátaljára. Ilyenkor pápai engedéllyel, 4 alkalommal püspököt szentelt. Ezzel próbálta biztosítani a görög katolikus egyház fennmaradását.
Chira Sándor 1983. március 15-én, 86 éves korában adta vissza lelkét a Teremtőnek. Püspöki kinevezését halálos ágyáig titkolta.
Boldoggá avatási eljárásának egyházmegyei szakasza 1997. december 14-én kezdődött.
Szívünkben őrizzük a vértanú emlékét!

Tavaly a Pázmány Peter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi karán Riskó Marianna Summa cum laude minősítéssel védte meg doktori (PhD) értekezését Chira Sándor (1897-1983), a Munkácsi Görög katolikus Egyházmegye püspökének élete és vértanúsága címmel. Ez az életrajzi dolgozat könyvben is megjelent. Értékes, tartalmas kiadvány.