2018. augusztus 3., péntek

115 évvel ezelőtt, görög katolikus papi családban 1903. augusztus 3-án született Borhalmon Bendász István helytartó, egyháztörténész, parochus, kanonok.

115 évvel ezelőtt, görög katolikus papi családban 1903. augusztus 3-án született Borhalmon Bendász István helytartó, egyháztörténész, parochus, kanonok.
Két éves, amikor édesapja, Mihály a családjával az Amerikai Egyesült Államokba költözött. István ott járt óvodába, és kezdte meg az elemi iskolát. Hét éves korában tértek vissza Kárpátaljára.
Tanulmányait Munkácson és Szentmihálykörtvélyesen végezte. 1921-ben tett érettségi vizsgát Sárospatakon. Ezt követően Budapestre ment jogot tanulni.
Egy év után meggondolta magát, és a papi pályát választotta. Az Ungvári görög katolikus papnevelő intézetbe nyert felvételt.
Teológiai képzését befejezve Gebé Péter megyéspüspök 1928. február 12-én szentelte pappá és Taracújfaluba kapott lelkészi kinevezést.
Hat évvel később Sztojka Sándor megyéspüspök helynöknek jelölte, majd 1941. április 1-től Felsőveresmart parókusa lett. Nyolc évig szolgált az egyházközségben. Papi munkája mellett megírta Taracújfalu és Felsőveresmart történetét.
1948-ban megkezdődött az egyházak üldözése, mely 1949 márciusában Bendász Istvánt is elérte. Májusban letartóztatták és 25 évi kényszermunkára ítélték. Öt évre megfosztották polgári jogaitól.
Karagandába került, ahol építkezéseken és szénbányában dolgoztatták. Az itt eltöltött évek alatt is megőrizte hitét: titokban szent liturgiát végzett, keresztelt. Később a börtönben vezetett naplója alapján megírta az Öt év a szögesdrót mögött című könyvét.
István hat évi fogság után, 1955 januárjában szabadult, s térhetett haza súlyos betegen Felsőveresmartra.
Különböző alkalmi munkákból tartotta el feleségét és három gyermekét. Beregszászba költöztek, ahol apósa, Bacsinszky Gyula fogadta be őket.
Egy évet a Beregszászi Állami Levéltárban dolgozott, ahol szükség volt latin nyelv tudására.
Kihasználva az itt töltött időszakot és a levéltári anyagokat, értékes adatokkal gyarapította a kárpátaljai görög katolikusság történetét. Közel 8000 pap életét írta meg a középkortól a 20. század közepéig.
1959-ben Murányi Miklós és Chira Sándor paptársával visszatért Karagandába, hogy missziós tevékenységet folytassanak. Azonban a KGB hamar leleplezte őket, és visszaküldték Kárpátaljára.
Beregszászban éjjeliőrként dolgozik nyugdíjazásáig. Titokban szent liturgiát végez, keresztel, esket, temet, hitoktat.
Nagy öröm volt számára a görög katolikus egyház legalizációja 1989-ben, a templomok visszaadása és az egyház újjáéledése. 1991 májusában még ott volt a beregszászi temetőben elvégzett görög katolikus liturgián.
Bendász István 1991. augusztus 13-án, életének 78., papságának 64. évében hunyt el.

A beregszászi temetőben helyezték végső nyugalomra. 
10 nappal később rehabilitálták.

Őrizzük emlékét!
József Balogh