2018. december 17., hétfő

75 éves Fülöp Lajos

Büszkék vagyunk rá!
75 éves lett Fülöp Lajos történész, muzeológus, szerkesztő. 1943. december 11-én született Radváncon.
Anyai ágon egy elszegényedett görög katolikus kántor család sarja. Nagyapja magyarajkú ruszin, nagymamája magyar. Vallásos nevelésben részesült. Édesapja Kassán született és kántortanító volt. Szülei 1954-ben váltak el. 11 éves korától az édesanyja nevelte.

Gyermekkorától érdekelt a történelem. Sokat olvasott, kutatta a múltunkat. Érettségi után az Ungvári Állami Egyetem történelem szakára felvételizett. Sikeresen elvégezte a tanulmányait.
Friss diplomával Balahuri Eduárd professzor ajánlására került az ungvári várban székelő Helytörténeti Múzeumba. 24 évesen osztályvezetőnek nevezték ki. 5 teremben, az ókortól a jelenkorig rendezte be az állandó tárlatot. Átfogó képet nyújtott Kárpátalja történetéről.
Lajos kiválóan végezte feladatát. Mint történész úgy muzeológusként is objektív maradt. Nem hódolt be a politikai nyomásnak. A munkája során jól jött a nyelvtudása. Használta a magyar, szlovák, ószláv és latin nyelvismeretét. 2011-ig dolgozott a múzeumban.
Sohasem volt párt tag. Azért fogadták el a munkáját, mert a szaktudásával bizonyított. 1990-től a városi tanács képviselője. 20 éven át szakszervezeti elnök.
Vallásos ember maradt. Kezdetben a római katolikus templomba járt. 1989 után, amikor a görög katolikusok visszakapták templomaikat, újra gyakorolhatta hitét. A Ceholnya közösségben a mai napig kurátor.
1990 karácsonyán szerkesztett egy görög katolikus újságot. Ez megtetszett az akkori püspöknek. Szemedi János áldását adta a rendszeresítésére. Kinevezte Vaszkó József atyát, aki a lap teológiai tartalmára figyelt.
Blahovisznyik (Örömhír) néven jelent meg. A folyóirat nagyon keresett lett. Több mint ezer példányszámot elért. Az alapító 2006-ig szerkesztette a lapot.
Fülöp Lajos 1998-tól az ungvári papneveldében egyháztörténetet és ószláv nyelvet oktatott. Azóta is ott van az intézményben. Most már csak kutatómunkával foglalkozik.
Sok anyagot gyűjtött össze a Munkácsi
Görögkatolikus Egyházmegyéről és ezeket leltárba vette. Eddig több mint kétezer dokumentum van a birtokában.

A történész már hosszú évek óta vezető szerepet tölt be az Ungvári Ruszin Nemzetiségi Önkormányzatban. Harcol e nemzet nyelvi, politikai és kulturális elismertetéséért.
Kedves Lajos barátunk, Isten éltessen jó erőben, egészségben, nagy tudásodat még sokáig kamatoztasd, élj tartalmasan és boldogan!