2019. február 24., vasárnap

Havasi András 80 éves lett


Havasi András Ungvár, Ung vármegye, Magyarország, 1939. február 24. ukrán és szovjet labdarúgó kapus és csatár, később sportvezető. A szovjet másodosztályú labdarúgó-bajnokság 1. ukrán zónájának bronzérmese (1964), és ugyanabban a zónában a szovjet kupa döntőse (1961), elődöntőse (1963) és kétszeres negyeddöntőse (1957, 1964). 1959-ben a csapatával a tabella 7. helyén végzett az országos labdarúgó-bajnokság első osztályában. Ezenkívül ugyanabban az évben hatodik helyezést ért el ’’Az év labdarúgója Ukrajnában’’ kitüntető címért folyó versengésben és szerepelt a szovjet nemzeti válogatott «B» csapatában. ’’Az ukrán testnevelés és sport kiváló dolgozója’’ kitüntetés birtokosa. Oklevelet szerzett az Ungvári Állami Egyetem fizikai-matematikai karán. 

Játékosként 

A pályafutását a helyi Szpartak ifjúsági csapatában kezdte. Az ungváriak vezetőedzője Mihalina Mihály azonban őt 1956-ban, alig 17 évesen meghívta Kárpátaljafő labdarúgó-együttesébe, amely akkoriban a szovjet bajnokság «B» osztályában szerepelt. Eleinte csak a tartalékosok kispadján nézhette végig a bajnoki meccseket, de egy év múlva a csapat az ő aktív szereplésével már negyeddöntőse volt a saját zónájában a szovjet kupában. A fiatal és tehetséges kapuvédőre rövidesen felfigyeltek a kijevi Dinamo edzői, s ily módon ő a másik két csapattársával - Turjancsikkal és Szabóval - együtt, 1959-ben átköltözhettek Ukrajnafővárosába. 
A fiatal kapus számára az első év a legsikeresebbnek bizonyult a kijeviek csapatában. Havasinak a szezon közben az alapkeretből, sérülés miatt kieső Oleh Makarov helyére kellett lépnie, és mivel magabiztos és határozott játékot tudott bemutatni, ezzel magára vonta a Szovjet labdarúgó-válogatottvezetőinek figyelmét. Így, rövidesen őt meghívták a nemzeti válogatott kibővített keretébe, amely akkortájt kezdte meg felkészülését az Európai Nemzetek Kupájaselejtezőmérkőzéseire. András a válogatott többi játékosával együtt készült és részt vett felkészülési mérkőzéseken. (Így, többek között őt kijelölték az 1959. szeptember 6-án, a moszkvai Központi Lenin Stadionban a csehszlovák nemzeti válogatott ellen játszó Szovjet labdarúgó-válogatottba, amelyben tartalékkapus volt, pontosabban a világhírű Lev Jasin dublőre.) Az élet azonban úgy hozta, hogy végül neki nem kellett a pályára lépnie az ország első számú csapatában. Havasi a következő évben visszatért a szülővárosába. Habár kapuvédő volt, de a tehetségét az ungvári Szpartakban kibontakoztatta a támadósorban is. Sőt, az egyik szezonban gólkirálya is lett a csapatnak, amelyet 1961-ben átkereszteltek Verhovinára és amelyben az aktív labdarúgást befejezte. 

Sportvezetőként 

Ezt követően őt megbízták a Perecsenyi Járási Állami Adminisztráció Ifjúsági és Sportosztályának a vezetésével. Mindazonáltal Havasi András pályafutásának talán a legsikeresebb időszaka volt, amikor 12 éven keresztül a Kárpátaljai Labdarúgó-szövetséget irányította (1995–2006), 10 évig volt az Ukrán labdarúgó-szövetség (ULSZ) megfigyelője az ország felső- és premierligás labdarúgó-mérkőzésein, valamint hatékonyan tevékenykedett az ULSZ Végrehajtó-bizottságában, amelyben a Régiós kapcsolatok albizottságának alelnökeként felügyelte a Nyugat-Ukrajnai megyékkel fenntartott kapcsolatokat.