2022. október 15., szombat

József BALOGH: "А Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye egyházmegyei művésze Mankovics Mihály"

 


Mankovics Mihály festőművész, népszerű ikonfestő Balázsvágáson 1785. október 16-án szegény görögkatolikus papi családban született. Tanulmányait otthon kezdte, majd Kisszebenben és Lőcsén folytatta.

1800-ban a munkácsi egyházmegye papnövendéke lett. Ungvárra került, ahol két esztendőt töltött. Egy vizsga alkalmával, míg társai feleltek, ő rajzolgatott. A jelenlévő Bacsinszky püspök megkérte, hogy mutassa meg azt a darab papirost. Bátran eleget tett a kérésnek. A püspök saját kitűnően sikerült arcképével szembesült.
A vizsga után, melyen az éles eszű Mihály minden tantárgyból jelesen megfelelt, magához rendelte a püspöki palotába. Közölte vele, ha nincs ellenére, ki fogja taníttatni festőnek. Ő habozás nélkül elfogadta az ajánlatot.
Ősszel a püspök költségén Bécsbe utazott, beiratkozott a Festészeti Akadémiára. Kezdetben példás diák volt, de idővel kevésnek bizonyult az anyagi támogatás és ezért abbahagyta a tanulmányait.
Végig barangolta Ausztriát, Krakkóban állapodott meg, majd Lembergbe ment. Itt 3 évet dolgozott. Később Oroszországban töltött több esztendőt.
1809-ben tért vissza Bécsbe. A Szent Barbara templomban kántori állást kapott. 11 év távollét után látogatott Kárpátaljára. Itt ismerkedett meg Bacsinszky Máriával, a hardicsai lelkész ifjú özvegyével, akibe beleszeretett. Rövidesen összeházasodtak.
 A fiatal festő így összeköttetésbe jutott a nagyhatalmú munkácsi papi családdal. Megkapta a püspöki hivatal okiratát, mellyel őt az újonnan rendszeresített egyházmegyei festői állásra nevezték ki.
Mankovics teljhatalmat élvezett a templomi festészet terén. Csak a jóváhagyásával helyeztek el új képeket a görögkatolikus templomokban.
 A munkák megrendelését is rajta keresztül végezték. Állandó lakhelye Ungvár volt. Ez időtől ismerjük munkásságát. Képei, ikonjai megtalálhatóak Ung, Bereg és Ugocsa megyében, Zemplénben, sőt Sárospatakon is dolgozott.
A legjobb kompozícióiban a bécsi szellem festői tolmácsa volt. Szigorúan ragaszkodott az iskola szabályaihoz. Noha felfogásában, érzésben sajátos meglátását örökítette meg.
Ismert a Mária consolatrixot ábrázoló képe. Tőle való az Izbugyaradványi templomban a tabarnaculum feletti Annunciatio Beáta Mária Virginis kép, amelyet 1818-ban festett. Csabaházán, Bélavészen, Fulyán, Nyégén, Volicén készített ikonosztázokat.
Mankovics Mihály 1853. október 21-én Ungváron hunyt el 68 éves korában.
Szívünkben őrizzük emlékét,Isten nyugosztalja!