2020. február 23., vasárnap

79. születésnapját Puskás László görög katolikus lelkész

Ma ünnepli 79. születésnapját Puskás László görög katolikus lelkész, festőművész, mozaik- alkotóművész, író. 1941. február 22-én papi családban született Ungváron.
Édesapja, id. Puskás László az ungvári görög katolikus székesegyház papja volt, akit a szovjet hatalom 25 évi kényszermunkára ítélt. Rézbányákban raboskodott a GULÁG-on.
Környezete és a már gyermekként megjelölt családi események hatására fordult figyelme felnőttként, alkotóként és lelkészként a vértanúk és hitvallók tanúságtétele felé.
1959-től a Lembergi Iparművészeti Főiskola szövő-textil szakán végezte tanulmányait. Később a főiskola festészeti tanszékének adjuntusa lett.
1974-ben költözött családjával Budapestre, ahol 14 éven keresztül a Képzőművészeti Kiadó szerkesztője, majd művészeti vezetője volt.
László tanulmányúton járt a Szovjetunióban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Jugoszláviában, Kanadában, Izraelben és Belgiumban. A művészet mellett papi hivatást érzed és elkezte teológiai képzését. A Pázmány Péter Teológiai Akadémián tanult.
1993-ban Kárpátalján szentelték görög katolikus pappá. Ekkor már ismert festő volt mind Magyarországon, mind Ukrajnában. Felkérték a Communio című nemzetközi teológiai folyóirat ukrán szekciója főszerkesztőjének. Papi szolgálatát Ungváron látja el.
A Romzsa Tódor Teológiai Akadémián keleti egyházművészetet tanít. A Lembergi Képzőművészeti Akadémia szakrális művészeti tanszékén vendégtanár. Jelenleg főleg szakrális tárgyú festményeken dolgozik.
Élete nagy kihívása volt, amikor felkérték a krakkói Isteni Irgalmasság tiszteletére emelt bazilika Magyar Kápolnája mozaik képeinek az elkészítésére.
Művészünk kiválóan megbirkózott a feladattal. A magyar szentek, és boldogok mozaik képei kerültek a falakra. Ezt a festőművész pap, feleségével Nellivel készítette.
Puskás Lászlón példaképe a meggyilkolt görög katolikus püspök, a boldoggá avatott Romzsa Tódor. Könyvben örökítette meg életét ukránul és magyar nyelven.
Munkásságát díjakkal ismerték el. 1959-ben megkapta az UNESCO-ezüstérmét, majd a Derkovits-ösztöndíjat, az MM nívódíját és egyéb kitüntetéseket.
Kedves László, Isten éltessen, születésnapod alkalmából jó egészséget és további alkotói sikereket kívánunk!