2020. január 23., csütörtök

20 éve hunyt el Dr. Lengyel Vladimir professzor

Dr. Lengyel Vladimir professzor, Állami-díjas atomfizikus, a fizika-matematika tudományok doktora. Az Ungvári Állami Egyetem egykori rektora 1934. április 17-én Ilosván született pedagógus családban.
Édesapja, János Nagyberegen, majd a Beregszászi Kossuth Lajos Középiskolában tanított. Idősebb fiát, Vladimirt szorgalmas tanulásra ösztönözte. 1950-ben kitüntetéssel érettségizett a 1. számú középiskolában.
Tanulmányait az Ungvári Állami Egyetem orvosi karán folytatta, de rövidesen meggondolta magát és átiratkozott a fizika-matematika karra. Az elemi részecskék fizikájának szentelte tudományos tevékenységét.
Diákkorában súlyos balesetet szenvedett. Egy röplabda mérkőzés közben megsérült a szeme, majd síelés közben is megismétlődött. Látása megromlott, szemét csak a neves Filatov akadémikus intézetében tudták megmenteni.
Vladimir az első fizikus volt Kárpátalján, aki lehetőséget kapott arra, hogy az USA-ban a Kaliforniai Technológia Egyetemen folytathassa kutatásait. 1962-ben védte meg kandidátusi értekezését.
Két év múlva a fiatal tudóst meghívták Ghanába, ahol kvantum-mechanikát tanított. 3 év múlva tért vissza Ungvárra.
Az általános mérnöki kar tanszékvezető tanára, majd dékánja lett. Végül az elméleti fizikai tanszék vezetőjévé nevezték ki.
Kutatómunkáját folytatta. Kísérleteket végzett a Dubnói Atomkutató Intézetben. 1975-ben védte meg doktori értekezését a nukleonok kölcsönhatásáról.
1980-ban nevezték ki az egyetem rektorává és ezt a tisztséget 8 éven át töltötte be. Irányítása alatt 15 tanítványa védte meg kandidátusi, 4 pedig doktori értekezését.
Kutatásainak eredményeit több mint 200 cikkben és 5 monográfiában tette közzé.
A professzor úrat megválasztották az Ukrán Főiskolai Akadémia tagjává. Elnyerte az Ukrajna Érdemes Tudósa címet.
Dr. Lengyel Vladimir 2000. január 21-én, 66 éves korában örökre eltávozott. Az ungvári Kálvária temetőben nyugszik.
Legyünk büszkék rá, őrizzük emlékét!