2022. november 1., kedd

75 éve hunyt el Boldog Romzsa Tódor görögkatolikus püspök és vértanú, akit hitéért az NKVD 36 évesen bestiális módon gyilkolt meg

 


1911. április 14-én Nagybocskón görögkatolikus ruszin, magyar érzelmű családban született. A Huszti Reálgimnázium után teológiai tanulmányait Rómában végezte. Itt szentelték pappá 1936 karácsonyán. A Pápai Gergely Egyetemen szerezte licenciátusát.

Kárpátaljára 1937 júliusában tért haza. A lelkipásztori munka mellett az ungvári szeminárium spirituális és filozófia tanára volt.
Dudás Miklós hajdúdorogi, Scheffler János szatmári és Madarász István kassai püspökök szentelték püspökké Ungváron 1944. szeptember 24-én.
Egy hónap múlva a Vörös Hadsereg megszállta a Szovjetunióhoz csatolt Kárpátalját. Megkezdődött a vallás- és egyházüldözés. A görögkatolikus egyház megszüntetését tűzték ki és az ortodoxba való beosztását szorgalmazták.
Romzsa Tódor püspök a békés ellenállást ajánlotta és határozottan elutasította a Rómával való egység megtagadását. Ezután a hatóságok a katolikusok ellen rágalomhadjáratot indítottak, templomaikat lefoglalták, a kirakatperek, a szibériai száműzetések, börtönbüntetések és merényletek mindennaposak lettek.
Ellenálló tevékenysége miatt 1947-ben Nyikita Hruscsov, az UKPKB vezető titkárának a kérésére Sztálin enge délyével titkos likvidállást rendeltek el. Az akciót Pável Szudoplotov KGB tábornok irányította.
A lókai filiális templom felszenteléséről kísérőivel együtt hazafelé tartó püspök lovaskocsiját a szomszédos falu, Iványi közelében katonai teherkocsival elgázolták.
A sebesülteket agyba-főbe verték.
A főpap nem halt meg, de súlyosan megsebesült. Beszállították a munkácsi kórházba, ahol takarítónőnek álcázott KGB ügynök megmérgezte.
Romzsa Tódor halála 1947. november 1-jére virradó éjszaka állt be.
A püspök november 4-ei temetése gyásznap volt Kárpátalján. Ungváron a görögkatolikus bazilika kriptájában helyezték örök nyugalomra.
Romzsa Tódort 28 görögkatolikus vértanú tàrsával együtt II. János Pál pápa avatta boldoggá 2001. június 27-én Lembergben.
Szívünkben őrizzük emlékét, Isten nyugosztalja!