2023. május 6., szombat

Popovics Tibor-Miklos ma ünnepli 85. születésnapját. (Fotó és videó)

 


Popovics Tibor 1938. május 5-én született a Kárpátaljai  Horincsevo faluban, tanárok – Tibor Popovics és Yolana Kaszarda – családjában. Ő maga nem büszkeség nélkül beszél saját származásáról: "A Kárpát-Duna-medencében az etnikai keveredés tipikus terméke vagyok, hiszen magyar, ruszin, szerb, horvát, olasz nemzeti gyökerekkel rendelkezem. Vallási szempontból pedig Ortodox, görög-katolikus, katolikus gyökerek”.

Az ifjú Tibor-Miklosh középfokú tanulmányait felváltva Khusztában, a beregszászi körzetben lévő Velika Biganában és végül Beregszászban szerezte, ahol 1955-ben a 2. számú orosz tannyelvű iskolában érettségizett. Gyermekkorával párhuzamosan változtak a rendszerek és a határok a térségben. Csehszlovákiában született T.-M. Popovics Magyarországon töltötte idejét, már a Szovjetunióban kezdett felnőni.

1956-ban a T.-M. Popovics a Moszkvai Állami Egyetem Földrajzi Karának hallgatója M. V. Lomonoszov, amely után 1961-ben gazdaságföldrajz szakos oklevelet kapott. 1965-ben Popovics posztgraduális tanulmányokat folytatott a Moszkvai Állami Egyetem Földrajzi Karának Külföld Szocialista Államok Gazdaságföldrajzi Tanszékén. Posztgraduális tanulmányai befejezése után megvédték a földrajzi tudományok kandidátusi diplomáját "Magyarország élelmiszeriparának területfejlesztésének kérdései".

1969-ben a T.-M. Popovics a Magyar Népköztársaságba költözött, ahol hamarosan a budapesti Élelmiszeripari Gazdaságtudományi Intézet kutatója, 1974-ben pedig a Budapesti Tudományegyetem Természettudományi Kara Általános Gazdaságföldrajz Tanszékének adjunktusa lett. Loranda Etvesha, ahol 1991-ig dolgozott fő tevékenységével párhuzamosan szabadidejében T.-M. Popovics továbbra is kalauzként dolgozott magyar és orosz nyelvű csoportok számára. 1991-ben kétéves továbbképzés után idegenforgalmi közgazdász oklevelet kapott.

1991-ben, miután a Budapesti Tudományos és Gazdasági Egyetem Gazdaságtörténeti Tanszékén a Közép- és Kelet-Európa Kutatási Akadémiai Központ kutatója és tanára lett, Popovics nagyobb figyelmet szentelhet magának a történettudománynak. Különösen olyan tudományágakat olvasott, mint "Közép- és Kelet-Európa államainak gazdaság- és társadalomtörténete a XIX-XX. században". és „Nemzeti ideológiák és oldalon 106. Emellett 1991-től 1996-ig, nyugdíjazásáig tudományos kutatásokat végzett a volt Szovjetunió és Jugoszlávia köztársaságainak gazdaság- és társadalomtörténetével.

1992 óta a T.-M. Popovics aktívan csatlakozott a ruszin nemzeti mozgalomhoz, a Magyarországi Ruszinok Szervezetének tudományos szakértője lett. A magyarországi nemzeti kisebbségekről szóló törvény 1993. évi elfogadása után, amely a nemzeti kisebbségek saját tudományos intézményeinek létrehozásáról rendelkezett, a T.-M. Popovics 1996-ban kezdeményezte a budapesti megalapítást és a Ruszin Kutatóintézet igazgatója.

A Ruszin Kutatóintézet a következő területeken kezdte meg munkáját: 1) történelem, néprajz, demográfia, szociológia, politológia, földrajz, közgazdaságtan; 2) nyelv, irodalom, pedagógia; 3) népi építészet; 4) népzene, művészeti és iparművészet, kultúra. Figyelembe véve a rendszertelen finanszírozást, az intézet igazgatója és munkatársai gyakran közcélból dolgoztak. 2000-ben az intézmény új nevet kapott - Ruszin Kutatóintézet Magyarországon. Lényeges, hogy csak 1996-tól 2007-ig a T.-M. Popovichnak 24 nemzetközi ruszin konferenciát sikerült megtartania. Szintén 2000 óta a T.-M. Popovics, tudományos felolvasásokat minden évben rendeznek a kiemelkedő ruszin származású magyar történész, Antoni Godinka (1864-1946) akadémikus emlékére. Konferenciák, kongresszusok, szimpóziumok száma, amelyeken T.-M. Popovics, nem engedi magát a számításokhoz.

A tudományos tanulmányokkal párhuzamosan soha nem hagyta el a közéleti és oktatási tevékenységet. Igen, 1999 nagyrészt T.-M. erőfeszítéseinek volt köszönhető. Popovics Magyarországon megalakult az úgynevezett Ruszin Nemzeti Felsőiskola - esti oktatási intézmény a közép- és idősebb nemzedékek magyar ruszinok oktatásának hiányosságainak felszámolására.

2002-ben a T.-M. Popovics a "Buditel" ruszin kulturális egyesület egyik alapítója lett. Ezenkívül a T.-M. Popovics hosszú ideig az "Összállami Ruszinszkij Visnyk" magazin szerkesztője volt 

http://popovichtibor.blogspot.com/